duminică, 7 februarie 2021

Vocația ta

   În duminica aceasta s-a citit Cuvântul Evangheliei de la Matei, 25:14-30, Pilda Talanților. Una dintre interpretările care se dau acestei pilde face referire la talentele, înclinațiile pe care le avem. În fiecare om a pus Dumnezeu o licărire, o bucățică de creator. Omului i s-a dat puterea de a-şi descoperi acest talent, de a-l dezvolta şi de a-l pune în slujirea aproapelui.

   De cele mai multe ori, aceste înclinații se zăresc încă din copilărie. Stă în puterea părinților de a le observa şi a le pune în evidență. Dacă acest lucru se întåmplă, drumul viitorului adult va fi mai uşor. El va şti de la început ce vrea, ce poate şi îi va rămâne doar să lucreze la dezvoltare şi slujire. Dacă părinții nu călăuzesc copilul, fie prin faptul că nu îl încurajează să îşi urmeze calea neobservând diamantul necioplit ce l-a pus Dumnezeu în el, fie, acordându-i indiferență, considerând că "nu are niciun viitor cu asta", "e prea greu", " e o prostie", acel viitor adult va avea de muncit o mare parte din viață la găsirea propriei chemări.


    Majoritatea oamenilor nu îşi urmează calea. Fie pentru că nu şi-au găsit-o, fie pentru că nu cred în ei, fie pentru ca nu sunt gata să lucreze mai mult pentru a se dezvolta, fie pentru că deja fac altceva şi nu au curajul/puterea de a renunța pentru a face ce  le spune sufletul.

    Vocatia este chemarea lui Dumnezeu prin care îți spune că merți să te bucuri de restul vietii tale făcând ceea ce îți place.
    Din scrierile Sfinților Părinți şi a Sfintei Scripturi, citim că darurile femeii sunt spre frumos. Calitățile ei sunt gingăşia, delicatețea, grija, frumosul.
    Sufletul nostru de femei este înclinat spre slujire. Maternitatea şi viața familiei ne "provoacă" să scoatem ceea ce e mai bun din noi. Chemarea femeii de a-şi îngriji sufleteşte si trupeşte copiii, chemarea femeii de a-şi susține soțul, chemarea femeii de a-şi "ține" casa. Toate acestea le-a pus Tatăl Ceresc  în inima femeii. Dar pe lângă aceste atribute incontestabile,sufletul femeii  mai are o chemare: a creației.

    Dacă citim capitolul 31 din Pildele lui Solomon observăm că femeia îşi scoate la iveală talentele şi chiar ajunge să facă bani din asta:” Ea caută lână şi cânepă şi lucrează voios cu mâna sa. Gândeşte să cumpere o ţarină şi o dobândeşte; din osteneala palmelor sale sădeşte vie.Ea îşi încinge cu putere coapsele sale şi îşi întăreşte braţele sale. Ea îşi încinge cu putere coapsele sale şi îşi întăreşte braţele sale. Ea simte că bun e câştigul ei; sfeşnicul ei nu se stinge nici noaptea. Ea face cămăşi şi le vinde, şi brâie dă neguţătorilor.”


   Urmează-ți calea!

1.Descoperă( notează -ți ceea ce îți place să faci, ce faci cu bucurie şi nu simți oboseală)

* ce îmi place să fac?
* dacă aş avea toate resursele necesare(bani, copiii pe picioarele lor) cum mi-aş petrece timpul?


2. Dezvoltă (învață, studiază, perfecționează-te)

* ce pot face pentru a mă dezvolta?
* care este scopul meu?


3. Valorifică( pune în slujba celorlalți chemarea ta)


* cum pot să arăt altora talentul meu?
* cum pot să fac bani din asta?

    Dragă soție şi mamă, ştiu că zilele îți sunt pline şi nevoile familiei tale sunt numeroase, dar du-te în oglindă şi uită-te la tine: ochii tăi au bucurie? Eşti entuziasmată şi lucrezi cu inima uşoară?
Dacă raspunsul este nu, începe să cauți ce a pus Dumnezeu în tine. De acolo îți va veni bucuria, entuziamul şi împlinirea.

 

Un comentariu:

  1. Aici am foarte mult de lucrat! Sper că bunul Dumnezeu să-mi deschidă foarte larg ochii și să-mi dau seama de menirea mea!

    RăspundețiȘtergere