marți, 23 februarie 2021

Doamne ajută sau încredere in sine?

   Era seară, în cameră rula la tv o emisiune despre talente. Un concurent se pregătea să intre și a zis ”Doamne ajută”. Unul dintre prezentatori pune întrebarea : Doamne ajuta sau încredere în sine?

   Am rămas pe gânduri. Ce înseamnă Doamne ajută și ce înseamnă încredere in sine?
 

 
 
   Doamne ajută. De ce îi cerem lui Dumnezeu ajutorul? Pentru că El este Creatorul, sprijinitorul, ajutorul nostru. Puterea omului nu-si este suficientă pentru ca omul să ajungă la vreun scop. Să nu ne uitam targetul : sfințirea. Dar, și în cele mici ale vieții, cât si in cele mari, doar ajutorul lui Dumnezeu poate da roade.
Toate putințele omului vin ca daruri de la Dumnezeu, iar omul le lucrează. Deci, de ce un om care practică gimnastica de la 3 ani, are ore întregi de muncă, i-ar mai cere ajutorul lui Dumnezeu? De ce nu-și este siesi suficient? Pentru ca omul simte chemarea, simte nevoia lucrării Tatălui Ceresc 
 
   Încredere in sine. În ultimii ani s-a dezvoltat mentalitatea dezvoltării personale, care poate aduce și roade bune omului, dar poate sa-l călăuzească pe o cale greșită. O cale în care omul se bazează exclusiv pe sine și nu mai are nevoie de ajutorul și prezența lui Dumnezeu. Am putea avea doua abordări ale încrederii in sine.
 
   Prima dintre ele vizează puterea omului de a se baza pe ceea ce știe, pe ceea ce vrea, pe ceea ce a învățat.   Omul devine suveran si nimic nu-i poate sta in cale,
   Cea de-a doua este mai profunda. Toate le pot întru Hristos, Cel ce mă întăreşte” (Filipeni 4, 13) Omul își leagă existența și implicit reușitele în relație cu Divinitatea. El știe că poate pentru că Dumnezeu îl ajută sa poată. În acest caz sinele nu este identificat cu personalitatea, ci sinele este acea părticică de Dumnezeu pe care o avem fiecare dintre noi. 
   Deci, putem spune am încredere in sine, când sinele se raportează la Hristos și nu la personalitate. 
Consider că in relatarea de la început cele doua concepte au fost antagonice. Se excludeau una pe alta.
   Sunt si oameni care reușesc si fără sa ceara ajutorul lui Dumnezeu, bazându-se doar pe propriile forte ? Aparent, da. Profun, nu : ”pentru că ce-i va folosi omului, dacă va câştiga lumea întreagă, iar sufletul său îl va pierde? Sau ce va da omul în schimb pentru sufletul său?”(Matei, 16:26)
   Să ne încurajăm copiii să aibă încredere în Sine și să ceară ajutorul lui Dumnezeu în toate zilele vieții lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu