luni, 15 iulie 2024

Carte - Devino ceea ce esti, poti si suporti - Haralambos Papadopoulos

        "Devino ceea ce ești, poți și suporți" de Haralambos Papadopoulos este o carte care explorează profund aspectele fundamentale ale dezvoltării personale și spiritualității. 

 

       Papadopoulos, un autor și psihoterapeut grec respectat, combină psihologia modernă cu înțelepciunea tradițională pentru a oferi cititorilor un ghid practic și inspirant pentru auto-descoperire și transformare personală.

 

      Cartea este structurată în mai multe capitole care acoperă diverse teme, de la acceptarea de sine și dezvoltarea autentică până la importanța relațiilor interumane și gestionarea emoțiilor negative.  


      Papadopoulos scrie  despre cât de important este să te accepți pe tine însuți așa cum ești, cu toate imperfecțiunile și vulnerabilitățile tale.  Autorul insistă asupra faptului că autenticitatea este cheia pentru a trăi o viață împlinită. El explică cum să identificăm și să eliminăm măștile sociale pe care le purtăm adesea.

 

" Hristos nu cere perfectiunea, cu autenticitatea noastra. Ne cere sa fim adevarati si cinstiti in ceea ce traim si infaptuim. Cu oamenii din jurul nostru si cu insusi Dumnezeu. 

Nu incerca sa pari ceea ce nu esti, doar te vei face de ras. 

Nu incerca sa te ascunzi de cele ce se intampla, pentru ca le vei intalni mereu inaintea ta, ridicand pretentii, de multe ori violente. 

Te vei impiedica mereu de ceea ce ai ascuns. 

Ceea ce te straduiesti sa eviti te va urmari. " 

 

 

      Cartea include tehnici pentru a învăța să ne gestionăm emoțiile negative și pentru a transforma stresul și anxietatea în oportunități de creștere.


     Stilul lui Papadopoulos este accesibil și plin de compasiune. El folosește exemple din propria sa experiență profesională și personală pentru a ilustra conceptele teoretice. Aceasta face ca lectura să fie nu doar informativă, ci și profund personală și reflectivă.

 

 

"Imagineaza-ti un om care dupa multi ani coboara in subsolul casei lui ca sa faca ordine. Daca aprinde brusc lumina ce-o sa se intample? O sa se sperie, o sa fie socat de toate mizeriile si dezordinea pe care le vede.Ce trebuie sa faca ? Sa deschida incet- incet ferestrele si sa lase sa intre lumina. Atunci va vedea ca este dezordine si va incepe curatenia. 

 

E nevoie de smerenie, rabdare, multa rugaciune si o buna calauza duhovniceasca. Sa ne intoarcem incet si linistit la Hristos, nu fortat si cu presiune asupra sistemului nostru nervos, fiinda atunci cugetele se vor inmulti , vom fi cuprinsi de stres si panica, mai devreme sau mai tarziu va veni intristarea si deznadejdea in viata noastra. 

 

Sfantul Porfirie spunea : Nu incerca sa te schimbi pe tine insuti prin miscari negative, subestimare si cu forta, ci pozitiv. Nu foloseste la nimic sa te gandesti cat de rau, nefolositor si jalnic esti, atunci cand asta se intampla psihologic si nu prin har, adica prin prezenta Sfantului Duh, care te conduce la smerenie. Sa nu uitam ca una este smerenia harismatica si alta complexul psihologic al inferioritatii. " 

 

 



 

   Recomand cu drag aceasta carte ! 

 

 

Un comentariu:

Versetul zilei 4.09.2024