Sunt o femeie casnica de 8 ani, de când s-a format familia noastră.
Sunt o mama casnica de 6 ani, de când s-a născut prima noastră fetita.
Casnica...este un termen învechit, demodat?
Stay at home mom - suna mai bine? Housewife, homemaker?
Intr-adevar termenii englezești pot fi mai "cool", mai la moda.
Esența este aceeași: a fi casnica înseamnă să te ocupi de cămin/ gospodărie și copii.
Ca și în orice alt domeniu, a fi casnica are propriile provocări( rutina obositoare, izolarea din viața socială, sentimentul de inutilitate, o situație financiară dificila etc) .
Cred cu tărie că mama casnica are nevoie să își descopere valoarea și să strălucească acolo unde se afla, in propria "cetate".
Am alcătuit mai jos o listă cu 5 nevoi ale mamelor casnice care odata împlinite, pot realiza aceasta transformare.
1. Mama casnica are nevoie sa fie valorizată.
De cele mai multe ori mama casnica petrece toată ziua pe lângă casa, gatind, făcând curățenie, ordine, îngrijind copiii și eventual făcând și lecții cu ei.
Tot ceea ce ea muncește este aproape efemer odată ce podeaua spălată devine din nou murdara, geamurile strălucitoare devin într-o clipită pline de degetele, hainele așezate ordonat in dulap devin răscolite în căutarea "acelui" tricou.
Poate și tu ai fost în situația în care ai muncit la curățenie toată ziua și la sfârșitul acesteia nu se vede mare lucru. De aici poate și ideea unora "Ce face toată ziua acasă?".
In primul rand avem nevoie sa ne apreciem și să ne valorizam noi munca, sa trecem de stadiul de " nu e cine știe ce", la stadiul " am făcut tot ce-am putut" .
De cate ori a venit soțul de la serviciu și a zis " Ce baie strălucitoare!" ??? Sau de cate ori ai avut tu așteptarea asta?
Un lucru este clar: nu putem aștepta din partea celorlalți să ne ofere respectul, aprecierea daca noi nu conținem asta, daca noi nu dam valoare muncii noastre.
2. Mama casnica are nevoie de cel puțin o ieșire pe săptămână.
Rutina treburilor casnice poate fi obositoare psihic. Iar asta are legătură cu ceea ce am scris mai sus, munca pe care noi o facem este permanenta și rezultatele de scurta durata. Asta poate duce la pierderea interesului, a entuziasmului.
De aceea consider că este esențial ca măcar o dată pe săptămână mama casnica să aibă parte de o ieșire, într-un loc mai special sau chiar o simpla plimbare. Cu atât mai mult acest lucru devine necesar dacă locuiești intr-o zona mai izolata.
Acțiunea de a ieși chiar și pentru puțin timp din aria casei da o noua vitalitate, forte proaspete și te face sa realizezi cat de recunoscătoare poți fi pentru căminul tau.
3. Mama casnica are nevoie și de alte persoane adulte cu care sa vorbeasca, nu doar cu proprii copii.
Da, știu, suntem în anii internetului și comunicarea se face ușor, dar eu mă refer la a vorbi, nu a scrie.
Traim vremuri în care desi suntem la un click distanta, oamenii nu mai sunt apropiați. Mă voi întoarce puțin în timp, la bunicile noastre casnice care deși aveau mult mai multe activitati decât noi, astăzi, le făceau împreună: vecina, cumătra, sora, mama erau acolo. Grija fata de familie se exprima in toate formele ei, nu doar asupra copiilor. Copiii se integrau în viața familiei și nu parintii își schimbau in vreun fel purtarea după nașterea unui copil.
A te concentra și a-ti depune toată energia în copil este un mod foarte păgubos. Ajungi sa "nu mai poti" și să răbufnești.
Așadar este nevoie sa vorbim, sa povestim și cu alte persoane, sa avem șansa să împărtășim ceea ce simțim, chiar daca bancutele din fața porții nu mai exista.
4. Mama casnica are nevoie să aibă un hobby.
A avea un hobby nu este o pretentie sau un moft, este o necesitate pentru o mama care sta acasă. A crea frumosul este una dintre puterile sufletești ale femeii. Fie că tricotezi(croșetezi), faci fotografii, te pasionează limbile străine sau scrii pe un blog, toate aceste activitati te scot din rutina, te fac sa te umpli de bucuria creației.
Ba chiar mai mult, unele dintre ele pot avea și scop practic pentru familie.
5. Mama casnica are nevoie de timp pentru ea.
La o prima vedere pare a fi un îndemn egoist: "cum sa ai grija de tine când scopul este sa slujești celorlalti?".
Desigur că acest "timp" poate fi folosit și într-un mod egoist, dar poate fi acea gura de aer proaspăt de care are nevoie o mama.
Poate cel mai important este ca și ceilalti membri ai familiei să înțeleagă aceasta necesitate, daca nu i-ai învățat până acum asta.
Sa nu uitam că putem oferi doar ceea ce există în interiorul nostru: vrei ca in casa ta sa fie voie buna, bucurie și o atmosfera de calm? Este nevoie sa existe acestea în tine.
A avea timp să îți faci o rutina de îngrijire, a avea timp să citești o carte sau sa te uiți la un film, a avea timp de o rugăciune, este un timp pe care îl acorzi sufletului tau.
Acestea au fost cele 5 nevoi identificate de mine. Ce nevoi credeți că ar mai putea fi adăugate?
Foarte frumos articolul!Un mare da la toate punctele!
RăspundețiȘtergereMulțumesc!
ȘtergereFoarte frumos! Cred ca orice femeie are nevoie să-și îmbunătățească mereu relația cu soțul ei. Copiii cresc, vor părăsi cuibul și să evităm a rămâne în el doi străini....
RăspundețiȘtergereZile binecuvântate!
Foarte frumos!! Si adevărat!
RăspundețiȘtergere