luni, 23 august 2021

5 cărți care mi-au influențat viața de familie

Sunt recunoscătoare pentru cărți. Cartile m-au ajutat sa am parte de o educație, pe care nu am accesat-o dintr -o alta parte. 

Astăzi voi prezenta 5 cărți care mi-au influențat comportamentul ca sotie, ca mama și implicit tot ceea ce înseamnă cămin. 


1. Să învățăm să iubim - Sfânta Împărăteasă Alexandra a Rusiei : este cartea cea mai apropiata de sufletul meu. O citesc și recitesc și tot timpul mai găsesc cugetări care să mă întărească și care să mă ajute să îmi găsesc tihna. Cuvintele sunt profunde și dau răspunsuri la multe dintre întrebările pe care le putem purta in interiorul nostru.

" Sa fie casa voastră o gradina,

Plină de flori, de roade și lumina,

Pruncii sa cante, plini de bucurie,

In fericita lor copilărie."


"Stradania de a-l face fericit pe aproapele- aceasta este calea către dobândirea propriei fericiri."

"Răspunderea de căpătâi a oricărei soții aceasta este: să-și zidească și să-și păstreze în bună rânduială căminul."

"Dacă puterea bărbatului sta în cunoaștere, puterea femeii sta in gingășie."


2. Bucuria de a sluji - Juliana Schmemann: este o carte care îți dă curaj și o atitudine optimist

a prin sfaturile înțelepte despre greutățile slujirii in familie. Chiar daca are 77 de pagini, fiecare dintre acestea sunt comori. Este una dintre putinele carti care se adresează preoteselor și femeilor ortodoxe. 


"Fii puternica; nu lasa mania și descurajarea sa te macine. Lasă un timp înainte de a evalua situatia."

"Încrederea trebuie sa fie o stare de spirit, un mod de a privi viața: nu neapărat încrederea că totul va fi așa c vreau eu, ci încrederea că viața învinge, că Dumnezeu este Dragoste, că Lumina este mereu aici, chiar într-un aparent intuneric."

"Dăruiește, bucură-te și fii veselă și vei primi har, pace, bucurie și împlinire peste orice așteptări."

 

3. Mântuirea în viața de familie - Sfântul Teofan Zăvorâtul : cuprinde o serie de răspunsuri ale Sfântului la scrisorile mirenilor. Cartea cuprinde subiecte ca relația dintre soți, educarea copiilor și viața familială, in general.


" Sunteți sotie, sunteți mama, sunteți stăpână a casei. Toate îndatoririle soției, mamei, stăpânei casei sunt înfățișate in scrierile Sfinților Apostoli. Cercetati-le și apucati-va sa le împliniți cu constiinciozitate, fiindca este indoielnic că mântuirea se poate rândui fara împlinirea indatoririlor pe care nu le impun  pozitia socială și ocupația noastră. Acestea sunt de la Dumnezeu și se pot întoarce ori spre placerea Lui, daca sunt împlinite cu credincioșie, ori spre jignirea Lui, de nu sunt implinite."


4. Viața de familie - Cuviosul Paisie Aghioratul : volumul este unul care prezintă o serie de discuții pe care le-a avut Părintele cu unii mireni. Structura este bazata pe întrebări-raspunsuri și priveste cam toate subiectele des întâlnite în viața familiei. Așa că dacă ai o întrebare, sigur cartea, prin scrierile Părintelui, îți va da răspunsul cel mai bun.

 

" Dimitrie, îți dau binecuvântare sa te certi cu toată lea, in afara de Maria. La fel și Mariei. Cineva mi-a întrebat: ce unește mai mult pe bărbat cu femeia?. " Recunoștința", îi răspund. Unul iubește pe celalalt pentru ceea ce îi dăruiește. Femeia îi da bărbatului ei încrederea, devotamentul și ascultarea sa. Iar bărbatul îi dă femeii siguranta că o poate proteja. Femeia este doamna casei, dar și o mare servitoare, iar bărbatul este stăpânul casei, dar și hamalul ei " 

 

5. Soțul ideal, soția ideala - Părintele Nicolae Tanase- este o carte grozava, ancorată în realitate, care contine sfaturi atât pentru tinerii necăsătoriți, dar și pentru familii. Părintele accentuează rolul femeii în viața căminului, in educarea copiilor și ridica valoarea acesteia la adevăratul sens.  

" Viața de familie este o viață superioara vieții călugărești din acest punct de vedere. De ce? Pentru că ceata mucenicilor este deasupra cetei călugărilor, pentru că mucenicul este cel care și-a dat viața sa pentru Hristos."


Ce cărți au rămas reprezentative pentru voi?


Multa bucurie!

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu