
- Părinte, ce cărți îi pot ajuta pe soți?
- Ceea ce ajută pe cei căsătoriți este să nu se îndreptățească nici unul pe sine. Dacă se îndreptățesc pe sine, oricâte cărți duhovnicești ar citi, nu se folosesc. Dacă au intenție bună, dacă au duhovnic și fac ascultare de el, nu vor avea probleme. Fără duhovnic nu se face arbitraj. Lucrul cel mai bun este să aibă amândoi soții același duhovnic. Nu bărbatul un duhovnic și femeia altul. Dacă două lemne vor fi cioplite de doi tâmplari niciodată nu se vor potirivi. În timp ce dacă vor avea același duhovnic, duhovnicul cioplește umflăturile – slăbiciunile – unuia, cioplește și umflăturile celuilalt și astfel se aplanează greutățile.
Desigur, atunci când toată familia are același duhovnic, aceasta este și mai bine. Duhovnicul îi va asculta pe toți și problema ce a apărut o va rezolva potrivit cu situația. Uneori va zori puțin pe tata sau pe mama, alteori îi va chema și pe copii dacă nu va putea trage concluzii din cele ce îi spun părinții. Sau – dacă perechea are probleme și este de vină, de pildă, femeia – îl poate chema pe bărbat ca să-l sfătuiască cum trebuie să se poarte sau va cere unei rude sau cunoscut al lor să ajute cu discernământ.
(Cuviosul Paisie Aghioritul, Nevoință duhovnicească-vol III, Editura Evanghelismos, București, 2003, pp. 273-274)
A- ţi educa soţia să fie la fel de onestă şi sinceră ca tine este un mare pas înainte. Iar în momentele în care îşi va exprima o idee sau o sugestie despre cum poţi deveni mai bun, eu în locul tău m-aş obişnui să spun de fiecare dată mulţumesc.
Şi atunci când eşti sigur că nu urmează să contra argumentezi sau să ripostezi, poţi adăuga „Nu eram conştient că fac acest lucru. Uite, de-aia suntem noi o echipă atât de bună!” Cuvântul echipă este întotdeauna folositor. De fapt, nu pot să îmi aduc aminte de nici un cuplu venit la mine pentru consiliere care să se fi gândit la separare, atâta timp cât simţeau că există câtuşi de puţină îmbunătăţire între ei. Dar pot să îmi aduc aminte de multe cupluri care au renunţat pentru că ştiau că relaţia lor nu are nici un viitor. „Incompatibilitatea” este termenul legal cel mai des folosit atunci când este vorba de destrămarea unei căsnicii. În unele cazuri acest cuvânt înseamnă că doi oameni au obosit spunându-şi unul altuia mici minciuni evidente. Căsnicia lor ajunsese la un stadiu de lipsă de sinceritate şi devenise sterilă. Orice viitor este mai bun decât unul ca acesta.
(Charlie W. Shedd, Scrisori către Filip, Editura Bizantină, București, 2011, p. 29)
”Am fost dezamagita.
Casatorie.Copii. Credeam ca viata e usoara.
Cel putin asa parea, cand ma uitam la filme, sau citeam romane.Ei, ghici ce?
- Cand ma trezesc dimineata nu arat ca si cum as fi gata sa ies pe usa.
- Si nici el.
- Uneori tip la copii
- Nu seman intotdeauna cu femeia din Pilde 31
Nimeni nu mi-a spus vreodata ca dragostea e ceva ce aleg sa fac.
Cand viata devine grea, stresul e maxim, copiii nu asculta si, ca sa fiu sincera, cand casnicia noastra trece prin perioade de raceala, as vrea cateodata sa abandonez totul pur si simplu.Dar mi-am dat seama ca acesta dorinta de a capitula este exact ceea ce vrea cel rau sa fac.El vrea ca eu sa renunt- sa nu ma mai stradui cu casatoria mea, cu viata mea, cu mine.Si nu vorbesc despre a lupta...ci vorbesc despre a cultiva.O MARE DIFERENTA.Este greu sa alegi sa ramai atunci cand totul in tine striga sa fugi fara sa te mai uiti in urma.E greu sa depasesti frustrarile cand comunicarea lancezeste, sa te imbarbatezi si sa alegi calea mai dificila.Chiar daca asta inseamna doar sa spui tu prima- imi pare rau.Dar stii ce?Poti s-o faci.Toate putem.Ne putem cultiva relatiile- casatoria, relatiile cu copiii nostri, prieteniile sau relatiile cu colegii. Si o putem face bine.
Fiindca vrem sa fim ca El.
Iar El este cel care cultiva (dezvolta, hraneste) totul.
In fiecare zi El se intoarce spre noi chiar si atunci cand nu-L bagam in seama, sau cand Il respingem.
El e intodeauna acolo.
Pentru noi .
Ca noi sa putem. ”
DulceCasa